hig.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Söderhäll, Bengt
Publications (10 of 531) Show all publications
Söderhäll, B. (2018). Dagens sjording.
Open this publication in new window or tab >>Dagens sjording
2018 (Swedish)Other (Other (popular science, discussion, etc.)) [Artistic work]
Abstract [sv]

Hittills publicerade Sjordingar (dikter i sju ord):

Samma plats en dag senare.

Så annorlunda.

Vår stund på jorden,

ett utspritt nu.

De rika behöver hjälp att lämna utanförskapet.

Inte en återvändsgränd så långt ögat når.

Utsikten från en bro är

aldrig densamma.

Lögnen är mycket svår

att komma ihåg.

Nyss ett nu,

strax ett evigt förr.

Publisher
p. 1
Keywords
Photo, poetic understanding, poem, Bild, poetisk förståelse, dikt
National Category
Visual Arts
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-27616 (URN)
Note

I Stefan Westrins artikel "Örnen har landat, om Stig Dagermans "Wedding Worries" (Arbetarbladet 4 juli 2018) finns arbetet med poetisk förståelse antytt:

https://www.arbetarbladet.se/artikel/gavleborg/ornen-har-landat-4

Available from: 2018-08-06 Created: 2018-08-06 Last updated: 2018-08-13Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). En undflyende pojkorkester med namn efter Joe Hill - vad var det för några?. Arbetarbladet, 22 juni, pp. 23
Open this publication in new window or tab >>En undflyende pojkorkester med namn efter Joe Hill - vad var det för några?
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 22 juni, p. 23-Article in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

När det allra första Joe Hill-priset skulle delas ut våren 2017, fick jag av Mikael Hjort och andra som beforskar syndikalismens historia, veta att det funnits en musikgrupp med namnet ”Joe-Hill-pojkarna” och de var från Skutskär. Vi vet nästan inget om dem, vilka var de? undrar Bengt Söderhäll i denna läsvärda efterlysning.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Joe Hill, pojkorkester, 30-talet
National Category
Arts
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-27617 (URN)
Available from: 2018-08-06 Created: 2018-08-06 Last updated: 2020-03-26Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Makalöst spännande i Pullmans nya bokserie: NY BOK , Philip Pullman "Lyras färd", första delen i trilogon "Boken om stoft"Översättning Helena Ridelberg (Natur & Kultur) [Review]. Arbetarbladet, 20 mars, 18-19
Open this publication in new window or tab >>Makalöst spännande i Pullmans nya bokserie: NY BOK , Philip Pullman "Lyras färd", första delen i trilogon "Boken om stoft"Översättning Helena Ridelberg (Natur & Kultur)
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 20 mars, p. 18-19Article, book review (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

Brittiska fantasyförfattaren Philip Pullman skrev "Guldkompassen" och fick Astrid Lindgrens stora pris. Och hans spännande romaner läses inte enbart av barn. AB Kulturs recensent Bengt Söderhäll ser förnuftet brottas med fanatismen i "Lyras färd", första boken i en ny Pullman-serie.

Men, är knappast ett ord lämpligt att börja med, men nu är det ett sådant där MEN som betyder stopp ett tag och nog har vi här en alldeles nödvändig text om hur en elvaåring genomskådar fanatismens våldsamheter. Ett MEN som erbjuder ett stanna av och läsa lite långsammare och gärna högt för någon intresserad och varför inte en som tror sig vara ointresserad. Det är ju alldeles makalöst spännande. Regnet, som inte vill sluta falla. Förföljelsen, som inte tar paus. Somligas enkla svar på krångliga frågor. Att ha rätt mot att vilja utforska och veta mer om sig och världen, världen och andra. Omsorgen om varandra, som växer. Och växer. Och hotas.

Det handlar om Philip Pullmans första av tre böcker i en serie som på svenska fått namnet ”Boken om stoft”, på engelska ”Book of Dust”. ”Lyras färd” heter denna första del (”La Belle Sauvage” på engelska) och den Lyra som finns i titeln är den Lyra som vi lärde känna i Pullmans trilogi ”Den mörka materien” (”Guldkompassen”, ”Den skarpa eggen” och ”Bärnstenskikaren”).

Huvudperson i ”Lyras färd” är Malcolm, en elvaårig medborgare som är vetgirig som bara den och som hjälper sina föräldrar på värdshuset med det mesta. Han serverar och städar, visar till rätta och samtalar och visar en lyhördhet som är mycket smittsam. En sådan där framskriven karaktär som en gärna kliver in i och vistas i. På världshuset arbetar också Alice, en tonåring utan riktigt fäste i tillvaron och hon och Malcolm har inte mycket att säga varandra, förrän de hamnar i beråd och handling krävs av dem, handling där den ena inte kan vara utan den annan. Och en vänskap utvecklas.  Ja, boken är skriven för en yngre läsarkrets, men författaren vet väl att de flesta av oss minns och även kan begripa de olika berättarnivåerna. Gång på gång slår Pullmans berättelse hål på lagren som skiljer läsarens nu från minnena, det betydelsefulla i det förflutna.

Ett litet barn lämnas på nunneklostret där Malcolm brukar hjälpa till med ett och annat, ofta tillsammans med den skickliga hantverkaren Mr Taphouse. Regnet faller. Och faller. Översvämningen kommer och mörka krafter närmar sig och barnet hotas av detta mörka. Malcolm äger en kanot – La Belle Sauvage (som också är bokens engelska titel) – en farkost som sköts av Malcolm med enastående kärlek och skicklighet.

Berättelsen är således från ett tiotal år tidigare än ”Den mörka materien” och här liksom i den bokserien är det förnuftet och det praktiska och genomtänkta handlaget som hotas av våldsamhetens enkla lösningar och maktbegär. Det är rysligt spännande och Pullmans karaktärsbeskrivning, särskilt av Alice och Malcolm, är enastående fin. De bådas handlingar, allt intressantare samtal och relation under den vådliga och mycket riskfyllda kanotfärden med den halvåriga Lyra, blir en förnuftets brottning mot fanatism. Två unga. Alice underskattad och förbisedd av omgivningen. Malcolm alls inte underskattad utan uppskattad. Och de behöver varandra när de förstår att deras uppgift blir att skydda ett försvarslöst barn. Det är inte utan att längtan efter de båda kommande böckerna är stark.

Innan punkt. Det finns några rader (s 107) som brände till ordentligt, några rader som lätt skulle kunna passera som inte särskilt betydelsefulla för handlingen och personbeskrivningen. Malcolm har hjälp dr Relf att laga fönster, ett hantverk han lärt av mr Taphouse hos nunnorna och Pullman skriver:

”Jag städar upp här”, sa han. Det var vad mr Taphouse skulle ha förväntat sig. Malcolm föreställde sig att mr Taphouse höll uppsikt över honom, och såg framför sig hur han nickade barskt när allt var undanställt och sopat och klart.

Det där att en icke-närvarande som visat en vägen kan plockas fram och vägleda i stund och handling. Den som gått före och hjälpt till att ta ut riktningen. Den som hjälpt barnet till ansvar.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Pullman, Boken om stoft
National Category
Languages and Literature
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-26399 (URN)
Available from: 2018-04-03 Created: 2018-04-03 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Om barn med namn och barn utan. Arbetarbladet, 13 juli, pp. 19
Open this publication in new window or tab >>Om barn med namn och barn utan
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 13 juli, p. 19-Article in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) [Artistic work] Published
Abstract [sv]

De med makt säger:

Jag kan inte uttala mig

i enskilda fall

och håller alla kvar

under ytan

i namnlöshetens träsk,

ser inte sig själva

i den flyende,

ser inte sig själva

i den behövandes anlete,

ser inte sig själv;

demoniserar barn via knäledsmätning

och

frenologerna och hydrorna njuter vetenskaplig sannings sötma

och

de mäktiga som inte

kan, får, vill, törs

uttala sig om

det enskilda fallet

gör barnet till en demon

 

För alla andra finns

endast enskilda fall,

våra barn,

våra grannars barn,

våra grannars grannars barn,

våra grannars grannars grannars barn.

 

De säger också att det

inte finns plats,

att andras barns liv kostar för mycket

och

de har skrivit under på

att barn

är barn

är barn

oavsett

vems barn

och

vilket barnet är,

men ändå finns

inte plats för

andra barn än de

utvalda barn som har namn

innanför den gräns som skulle kunna vara rörlig,

men är en mur.

 

Men,

tolv barn i en grotta

tolv barn i fotbollslaget Vildsvinet

långt bort kom

mycket nära

och

hundratals hjälpte till

och

nyheter meddelades över hela världen

om de tolv enskilda barnens fall

och

då visade det sig att

det mänskliga finns kvar

och

de tolv barnen befriar oss från att skilja på

barn

och

barn

och

nu kommer vi att lära oss av det

och

handla som om alla räknas

också

de som tidigare

inte kunnat uttala sig

om enskilda fall

kommer att se sig själva och andra

som enskilda fall

och

de som är vi kommer fortsättningsvis att se till

att

alla fall är

enskilda

och

alla barn har ett namn.

Ditt namn.

Mitt namn.

Sitt namn.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Barn, dikt, namn, namnlös
National Category
Literary Composition
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-27619 (URN)
Projects
Poetisk förståelse
Note

Dikten ingår i projektet Poetisk förståelse. Redaktionell ingress: "Det gör ont i magen, helt enkelt", skriver AB Kulturs medarbetare Bengt Söderhäll i ett mejl om det nyligen avslutade EU-toppmötet om migration. Mötet landade till slut i skrivningar om ta emot flyktingar "på frivillig basis" och enorma frågetecken kring vem som ska ta ansvar då egentligen. Bifogat mejlet finns en dikt, vi publicerar den här.

Available from: 2018-08-06 Created: 2018-08-06 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Rikedom i Svenska noveller: Bokrecension: Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Arbetarbladet, 1 augusti
Open this publication in new window or tab >>Rikedom i Svenska noveller: Bokrecension: Svenska noveller från Almqvist till Stoor
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 1 augustiArticle in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

Kanon eller inte kanon: Svenska noveller är en samling av rikedom

Det där med kanon är en sammansatt fråga, inte sant? Men, vad händer om allt finns osorterat? Om ingen som gått före betonat att somligt är väl värt att bevara och undersöka igen. Och igen. Och igen! Men, vi är många som lidit av påtvingat läsande av just kanon, klassiska texter valda av, ja, vilka? Ändå. Vi har behov av relevanta gemensamma referenser när knoppar brister, där barn vi lekt och när vårt behov av tröst är omättligt.

Frågan om kanon dyker upp med naturlighet vid läsning av ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” i urval av Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Hur många noveller finns det, skrivna på svenska? Hur många av dessa har redaktörer och bokförlagsfolk levande kunskap om? Hur sker urvalet?

I förordet får vi veta att ett högt läsvärde är ett kriterium, med brasklappen att smaken är som baken. Vidare: inte långa noveller, flera genrer ska finnas representerade, tydlig smak av den tid som skildras och förnyelse av novellkonsten. Resultatet? Rikedom! Nittio noveller med mycket högt läsvärde, högläsningsinbjudande, samtalserbjudande. Och hur de talar med varandra, dessa korta berättelser om oss, grannar och grannars grannar. Astrid Lindgrens ”Sunnanäng” (1959) finns med i samlingen och den novellen ropar in många av de andra novellerna i sin givmildhet:

”För länge sen, i fattigdomens dagar, var det två små syskon som blev ensamma i världen. Men barn kan inte vara ensamma i världen, någon måste de vara hos, och därför kom Mattias och Anna från Sunnanäng till bonden i Myra.” Inte heller noveller kan vara ensamma, de måste vara hos någon. Läsaren på biblioteket, på bryggan, på pendeltåget.

I stället för att räkna upp noveller och författare skriver jag att det vore önskvärt med två samlingar ytterligare. Vi har redan ”Svensk poesi under redaktion av Daniel Möller och Niklas Schiöler” (Albert Bonniers, 2016). Det skulle behövas en ”Svenska facktexter” och ”Svenska essäer” (”Världens bästa essayer” i urval av Magnus von Platen, Natur och Kultur, 1961 visar denna litterära forms mångfald) för att vi ska få en gedigen utgångspunkt för ett fortlöpande, kritiskt samtal om kanon, läsvärde, språkets och litteraturens utmejslande och skapande av mening och relation.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Noveller, urval, kanon
National Category
Languages and Literature
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-27620 (URN)
Note

Redaktörer Ingrid Elam & Jerker Virdborg, Albert Bonniers förlag

Available from: 2018-08-06 Created: 2018-08-06 Last updated: 2020-03-26Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). "Strömavbrottets barn": En nödvändig samling texter: Ny bok. Arbetarbladet, 10 april/15 april, pp. 23
Open this publication in new window or tab >>"Strömavbrottets barn": En nödvändig samling texter: Ny bok
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 10 april/15 april, p. 23-Article in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) [Artistic work] Published
Abstract [sv]

Så här går det när vi ger en poet i uppdrag att recensera en bok – han tolkar den i en dikt! "Möjligen för egensinnigt", tillstår recensenten. Men Johannes Anyurus "Strömavbrottets barn" bjuder in och inspirerar. En nödvändig samling texter, menar Bengt Söderhäll i sin, poetiska, recension för AB Kultur.

FAKTA: Ny bok av Johannes Anyuru, "Strömavbrottes barn. Texter om konst, våld och fred 2010-2018" (Norstedts)

Digitalt 10 april 2018/papperstidningen 15 april 2018 (intill en större artikel om Anyuru med rubriken "Han vill vara sansad muslimsk röst" av Sara Ullberg/TT

Alla skulle kunna vara den jag är.

Jag skulle kunna vara en av alla de andra.

Valde gjorde jag inte, att bli just den här.

Något kan en förstås putsa på uppenbarelsen sin,

men så mycket, så många

av så många anledningar

har gjort andra

indelningar,

värderingar,

uppdelningar,

skiktningar,

än de mänskliga,

mänskliggörande,

så att förenande blivit hart när orimligt svårt.

Ändå skrev studenten:

- Det går att tänka sig ett globalt vi.

Detta är min kommentar efter att ha läst Johannes Anyurus infallsrika, mycket allvarligt bokstaverade samling texter i olika tonarter och format, dramatik, poesi och prosa – från vårt innevarande 10-tal. Om konst. Om politik. Om våld. Om språkets låsning. Om språkets öppnande. Om barnens lek. Före och efter den nödvändiga och den onödiga uppdelningen.

Jag ställer mig framför spegeln och en annan spegel och en tredje spegel och ser de många jag inte blev. Strömavbrottets barn har åldrats. Släcker lampan. Tänder igen.

Jag släcker. Jag tänder. Lilla barnet leker. Blir ett med alla. För en stund.

Bengt Söderhäll

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Johannes Anyuru, Essäer, Poesi
National Category
Other Humanities
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-26437 (URN)
Available from: 2018-04-16 Created: 2018-04-16 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Så skönt att läsa sonetter långsamt: Bengt Söderhäll har "riktigt kul" tillsammans med Gävlesonen Lars Anders Johanssons sonetter. [Review]. Gefle Dagblad, 22 mars, 16
Open this publication in new window or tab >>Så skönt att läsa sonetter långsamt: Bengt Söderhäll har "riktigt kul" tillsammans med Gävlesonen Lars Anders Johanssons sonetter.
2018 (Swedish)In: Gefle Dagblad, ISSN 1103-9302, Vol. 22 mars, p. 16-Article, book review (Other (popular science, discussion, etc.)) [Artistic work] Published
Abstract [sv]

Lars Anders Johansson: Sonetter

Dikter, 183 s

Bokförlaget Augusti

Allvarligt talat. Ett program i P1 där medborgare frågar sådana som begrundat människans villkor via dikt och konst och undersökning.

Allvarligt talat kan också vara en rubrik till Lars Anders Johanssons ”Sonetter” som kommer ut i dag i en mycket diger (trettiofyra sonetter och till det åtta sonettkransar som ju innehåller femton sonetter var) och vacker volym. Människans villkor inordnade i en poetisk förståelseform.

Rytmen är det som efter första genomläsningen dröjer kvar. Melodin låter vänta på sig, även om rimmen pekar ut slutackord, fjorton per dikt. Betydelsen och innebörden, innebörden och betydelsen tar sig långsamt in medvetandet. Eller snarare: den som läser närmar sig först det rytmiska, söker därefter melodin och stötvis laddas fjortonradingarna med slutrim med innebörder. Det är kul. Riktigt kul. Det är allvarligt. Riktigt allvarligt. Och det tar tid att läsa. Sättet att läsa mycket annorlunda än om det vore en novell eller en deckare. Sättet att läsa alldeles oerhört annorlunda än den flödesskummande läsningen av digitala flöden. Här krävs ett läsararbete och det tackar en för. Tack, författaren.

   Sonetten, det lilla ljudet om vi översätter det, är en bunden versform. Fyra verser. Först två med fyra rader och därpå två med tre rader. Rytmen oftast femtaktig. Och den är på rim. Petrarcas och Shakespeares och Rilkes (om Orfeus) brukar framhållas i sammanhanget.

De första trettiofyra sonetterna, som inleder Lars Anders Johansson samling fjortonradingar, behandlar vänskap och svek, optimism och pessimism, illusion och verklighet, hem och hemlöshet och förtätningen av hans meddelanden i denna bundna form erbjuder smärta och glädje, tvivel och hopp, ångest och – ångest. Det är gott. Det finns ingen chans att vara alldeles densamma efter att först ha läst dessa sonetter och därefter öppnat de inskrivna meddelanden för de egna erfarenheterna. Som i första strofen i ”Utanför”:

 

                      Jag står här utanför och tittar in.

                      Här ute är den kalla, hårda världen,

                      där inne värmer mänskor sig vid härden,

                      den värmen kommer aldrig att bli min.

 

De raderna väcker en erfarenhet av en begravning jag var med om i barndomen. Eller två. Kanske var det i Lagerkvists ”Gäst hos verkligheten” eller mormors begravning. Eller båda. Så arbetar dikten. Slår sig in i läsarens minneslager och väcker till liv. Intill Anders i ”Gäst hos verkligheten” går läsaren och barnen på rangliga flottar på Medelhavet och många andra där på utsidan.

 

Av de åtta sonettkransarna är det Delila som håller mig kvar, även om flera av de andra rört om i medvetandet, den om Penelope och den om Lady Macbeth och den om Medea och glädjen av att åtminstone ha ett antal gemensamma referenser i en kultur som perforeras och kanske börjar vittra av kommersialismens algoritmer. Delila, som här blir en föregångare till alla de namnlösa som inte fick och tordes vittna om orättvisorna och övergreppen. Och Simson fick mer än vad han tålde.

 

                      Där han såg ett såg hon i stället två

                      det var en läxa som han sent fick lära.

 

Så, i diktens form bryter Lars Anders Johansson upp ett antal av de berättelser vi länge haft bland oss, som en kanon, klassiker. Han bekräftar och kopierar dem inte i hyllningens form, utan samtalar med dem. För dem vidare.

Det är riktigt skönt att läsa långsamt.

 

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Sonett, Lars Anders Johansson
National Category
Languages and Literature
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-26400 (URN)
Available from: 2018-04-03 Created: 2018-04-03 Last updated: 2021-01-06Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Tips på läsning som räcker hela sommaren. Arbetarbladet, 15 juli, pp. 18-19
Open this publication in new window or tab >>Tips på läsning som räcker hela sommaren
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 15 juli, p. 18-19Article in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

Från Shakespeare till medicinalväxter till Bröderna Lejonhjärta till Lille Prinsen till Svenska fågelboken och så vidare lite hur som helst. Sommaren betyder tid för läsning för många. Här ger Bengt Söderhäll tips på böcker att lägga i semestertraven.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Poesi, essä, skönlitteratur, facklitteratur, roman, tidskrift, teaterpjäser
National Category
Other Humanities
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-27618 (URN)
Available from: 2018-08-06 Created: 2018-08-06 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2018). Öst är öst och väst är väst - hos Adonis kan de mötas: BOKAdonis: BOKEN platsens gårdag nu III. Översättning Hesham BahariFörlag: Alhambra. Arbetarbladet, 7 juni, pp. 19
Open this publication in new window or tab >>Öst är öst och väst är väst - hos Adonis kan de mötas: BOKAdonis: BOKEN platsens gårdag nu III. Översättning Hesham BahariFörlag: Alhambra
2018 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 7 juni, p. 19-Article in journal, News item (Other (popular science, discussion, etc.)) [Artistic work] Published
Abstract [sv]

Arabvärldens superkända poet Adonis visar oss att öst och väst kan mötas om vi ifrågasätter förutfattade meningar. Bengt Söderhäll läser Adonis bok "Boken" – och får en bra huvudvärk.

Artikeln innehåller ett foto föreställande Adonis vid Dalälven, med liljekonvalj i kavajfickan: Adonis på altanen hos artikelförfattaren, när han tagit emot Stig Dagermanpriset 2016. Dalälven i bakgrunden, dold av grönska, i kavajfickan en liljekonvalj. Han plockade den i älvbrinken, sägande:- Ni behöver inte skriva dikter. Ni bor i en dikt.Foto: Bengt Söderhäll

Det var mycket svårt att med något så när bevarad respekt och självrespekt, formulera något om den mycket rika läsupplevelse som avslutats och nyligen återupptagits. Den av Adonis tredelade diktverk ”BOKEN platsens gårdag nu”. Den av Hesham Bahari från arabiska översatta. Den med ett förord av just Hesham Bahari som hjälper läsaren att träda in i något såväl lika som annorlunda. Lika i det mänskliga. Annorlunda i rytm, puls och ordens tyngd i jämförelse med vår tids hast och myckenhet.

Redan titeln har åstadkommit huvudvärk, en huvudvärk av ett alls inte dåligt slag. Där en bok. I den en plats. I den en tid och ännu en tid. Igår och nu. Därmed även framtid. Det är där diktverket verkar, arbetar. I det inte går att stanna kvar i. Nuet är farkosten. Och den Fåglarnas konferens som Attar skrev för åtta hundra år sedan ständigt närvarande i läsandets glänta. Fåglarnas konferens där de bevingade individerna söker efter ledaren, Simurghen, i sin färd över sju berg och sju dalgångar och fåglarna turas om att flyga först.

Boken. I bestämd form. Är det inte ett ord bestämt för Den Heliga Skrift? Toran. Bibeln. Koranen. Där, i Boken, Adonis grundläggande brottande i ord med vad orden bestämt och kan öppna, strävan efter sekulär ordning i det offentliga, religionen i den personliga vardagen och helgen.

En vägledning till läsningen av denna tredje och avslutande del av ”Boken platsens gårdag nu” finns i Sånger av Mihyar från Damaskus (översättning Hesham Bahari, Ingemar & Mikaela Leckius Alhambra 1990). Adonis utgångspunkt och vistelseplats. Dikten ”Resenär”:

 

Under färden har jag lämnat mitt ansikte

På min lyktas glas

Min karta är en jord utan skapare

Och vägran mitt evangelium

 

Adonis sätter människan i centrum, i all vår litenhet och storslagenhet och allt där emellan och i blandning. I de tre delarna, utgivna på arabiska 1995-2002 och i svensk översättning 2005, 2014 och 2018) får vi följa den arabiska 900-talspoeten al-Mutanabbi liv i en diktform som är en kör av röster. Här är själva dikten. Här är den historiska kommentaren. Här är en notapparat. Här är Berättarens minne. Här är, efter ett antal sidor, läsarens anteckningar, minnen och referenser och det tar tid att läsa. Att bläddra tillbaka. Att finna:

 

Ett land som aldrig yppat orden:

Jag älskar. Överge det då till de bestar

som klöser det och blottar dess inälvor.

 

Och där, på sidan 94, stannar läsningen upp en stund. ”Det där om ”ord”, var stod det.” Bläddring fram och tillbaka i den stora rätt så tunga boken. Ingenstans. Till sist: i slutet av första delen. Inte tredje. Inte andra. Och så här är det. Gå tillbaka. Söka reda på ord och röster, färger och dofter, eld och aska, dikter om tiden för det egna livet och oron för den tid och de händelser som kommer efter den egna livstiden, om platsen där askan tar över. Och att orden ändå kan erbjuda en tröst, en glänta, en ljusstråle, ett avslöjande:

 

Ord –

Ett begär som vänder sig i glöd

Ord –

En skog som gömde honom

bland sina grenar.

Verken profet eller trollkarl – en poesins eld

i platsen och från ingenstans

som tänds i denna tidens öken. (Boken platsens gårdag nu I, s 370.)

Läs mer: Så talade Adonis: "Väst kan inte avnjuta sin frihet så länge resten av mänskligheten är förslavad"

Om sommaren erbjuder oss tid att läsa, är ”Boken platsens gårdag nu” i tre delar värd uppmärksamhet. Det om att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de, blir här något annat: att öst är öst och väst är väst och alltid kan de mötas. Om översättare finns. Om intresset och viljan finns. Om förutfattade meningar ifrågasätts. Om osäkerheten och tvivlet får breda ut sina livsviljande vingar.

Bengt Söderhäll är lektor i didaktik på Högskolan i Gävle, ordförande i Stig Dagermansällskapet och medverkar regelbundet på AB Kultur.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2018
Keywords
Adonis, boken, Alhambra, Hesham Bahari, poesi, översättning
National Category
Languages and Literature
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-26889 (URN)
Projects
Poetisk förståelse (Bengt Söderhäll)
Note

Available from: 2018-06-10 Created: 2018-06-10 Last updated: 2020-03-26Bibliographically approved
Söderhäll, B. (2017). Ariana Grande och Dagermanpristagaren: Kultur:betraktelse [Review]. Arbetarbladet, 13 juni(Nr 164), 23-23
Open this publication in new window or tab >>Ariana Grande och Dagermanpristagaren: Kultur:betraktelse
2017 (Swedish)In: Arbetarbladet, ISSN 1103-9027, Vol. 13 juni, no Nr 164, p. 23-23Article, book review (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

Kompisen frågade om jag kikat på välgörenhetskonserten i Manchester den 4:e juni och det hade jag. På tv. Hen undrade även om jag hört samtalet efter konserten. Det hade jag inte gjort.

Det hade varit ett fint samtal, sa kompisen, men inget om det du berättade om Ariana Grandes politiska omorientering efter det att hon läst den där boken av Nawal El Saadawi.

Nähä. Det var konstigt svarade jag.

Kompisen bad mig skriva ner hur jag sett på det hela. Så här.

När jag hörde om bomben efter Ariana Grandes konsert i Manchester, var min första tanke att det kunde vara en hämndattack mot Ariana Grandes starka feministiska ställningstagande efter det att hon läst Nawal El Saadawis roman ”Woman at Point Zero” från 1975 och som då nyligen kommit i en amerikansk nyutgåva.

Grande arbetade med ett album hon givit namnet ”Moonlight”, men efter läsningen ändrade hon titeln på albumet till ”Dangerous Woman”, en titel som är ett citat från Nawal El Saadawi.

När författaren besökte Högskolan i Gävle i april 2016 för att ta emot hedersdoktorshatt och -ring, talade vi om detta och författaren visade Ariana Grande stor uppskattning och stolthet över den unga artistens hyllning. Ariana Grande offentliggjorde detta i februari och den världsturné konserten i Manchester var en del av bär namnet ”Dangerous Woman”.

Nawal El Saadawi skriver:

“They said, ‘You are a savage and dangerous woman.’ I am speaking the truth. And the truth is savage and dangerous” i romanen ”Woman at Point Zero”.

Ariana Grande skriver, efter att ha läst detta:

”Somethin’ ’bout you makes me feel like a dangerous woman/ somethin’ ’bout, somethin’ ’bout, somethin’ ’bout you/Makes me wanna do things that I shouldn’t/ Somethin’ ’bout, somethin’ ’bout, somethin’ ’bout you” i sången ”Dangerous Woman”.

Både roman och sångtext handlar om mäns våld mot kvinnor.

Fotnot. Bengt Söderhäll har tagit upp detta ämne i en kurs som nyligen avslutats på Högskolan i Gävle: "Literature and Freedom of Expression" – om Dagerman och pristagarna och vad vi kan lära av dem. Söderhäll är lärare vid högskolan, även poet och ordförande i Dagermansällskapet.

FAKTA: Egyptiska författaren och aktivisten Nawal El Saadawi mottog Dagermanprister i Älvkarleby 2012. Hon utsågs till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle 2014.

Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: , 2017
Keywords
Dangerous Woman, Ariana Grande, Nawal El Saadawi, Stig Dagerman, Manchester, Woman at Point Zero, Dangerous Woman, Ariana Grande, Nawal El Saadawi, Stig Dagerman, Manchester
National Category
Languages and Literature
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-24177 (URN)
Available from: 2017-06-13 Created: 2017-06-13 Last updated: 2019-12-19Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications