hig.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Ågren, Jonas
Publications (2 of 2) Show all publications
Eklundh, L., Ågren, J., Olsson, H., Harrie, L. & Klang, D. (2019). Insamling av geografiska data (7ed.). In: Lars Harrie (Ed.), Geografisk informationsbehandling: Teori, metoder och tillämpningar (pp. 85-126). Studentlitteratur AB
Open this publication in new window or tab >>Insamling av geografiska data
Show others...
2019 (Swedish)In: Geografisk informationsbehandling: Teori, metoder och tillämpningar / [ed] Lars Harrie, Studentlitteratur AB, 2019, 7, p. 85-126Chapter in book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

Det här kapitlet fokuserar på att förklara de grundläggande principerna för insamling av geografiska data, och vi lägger tonvikten på fjärranalys och geodetiska metoder. Fjärranalys innefattar olika tekniker som fotogrammetri, laserskanning och analys av bilder från mark, flyg och satelliter. Geodetiska datainsamling används för att mäta in koordinater för objekt på marken och innefattar satellitbaserade tekniker såväl som användning av fältinstrument. Olika tekniker, avseende både fjärranalys och geodesi, används i olika situationer beroende på krav på noggrannhet och innehåll, och kompletterar därför varandra. Vi börjar med att beskriva satellitfjärranalys som kan täcka stora områden med relativt begränsad detaljeringsgrad, beskriver sedan flygbilder och laserskanning där detaljnivån ökar, för att till sist beskriva de geodetiska metoderna för noggranna mätningar på marknivå.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur AB, 2019 Edition: 7
Keywords
Geografiska data, geodata, fjärranalys, fotogrammetri, laserskanning, geodesi
National Category
Computer and Information Sciences Other Earth and Related Environmental Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-31125 (URN)
Note

kommande

Available from: 2019-11-27 Created: 2019-11-27 Last updated: 2020-05-19Bibliographically approved
Ågren, J. & Hauska, H. (2019). Referenssystem och kartprojektioner (7ed.). In: Lars Harrie (Ed.), Geografisk informationsbehandling: Teori, metoder och tillämpningar (pp. 59-84). Studentlitteratur AB
Open this publication in new window or tab >>Referenssystem och kartprojektioner
2019 (Swedish)In: Geografisk informationsbehandling: Teori, metoder och tillämpningar / [ed] Lars Harrie, Studentlitteratur AB, 2019, 7, p. 59-84Chapter in book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

I ett geografiskt informationssystem hanteras geografiska objekt med kända lägen. För att ange ett läge behövs en fast referens, relativt vilken objektets position kan anges. Man behöver därför ett referenssystem, som är ett koordinatsystem vars axlar har lagts fast i förhållande till jordens yta. Det är mycket viktigt att objekten i ett geografiskt informationssystem är bestämda i ett väldefinierat referenssystem. Referenssystem och koordinatsystem behandlas inom ämnesområdet geodesi, som är vetenskapen om jordens uppmätning. 

Kapitlet börjar med en övergripande diskussion i avsnitt 3.2, som förklarar vad ett referenssystem är och motiverar varför det behövs som grund för inmätning av geografiska objekt. I avsnitt 3.3 behandlas därefter de vanligaste typerna av koordinatsystem. För att trycka en karta på papper eller för presentation på en dataskärm behövs ett plant koordinatsystem. Detta ställer till problem eftersom jorden är rund och inte platt. För att avbilda den buktiga jordytan på ett plan används en kartprojektion. Grunderna för sådana kartprojektioner förklaras i avsnitt 3.4. Referenssystem tas därefter upp i avsnitt 3.5. Genom hela kapitlet ligger tyngdpunkten på att förklara de viktigaste referenssystemen, koordinatsystemen och kartprojektionerna som används i Sverige. Kapitlet avslutas i avsnitt 3.6. med att diskutera några viktiga grundprinciper för transformationer mellan olika koordinat- och referenssystem.

Place, publisher, year, edition, pages
Studentlitteratur AB, 2019 Edition: 7
Keywords
Geografiska data, Geodata, Referenssystem, Kartprojektioner
National Category
Computer and Information Sciences Other Earth and Related Environmental Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:hig:diva-31123 (URN)
Note

kommande

Available from: 2019-11-27 Created: 2019-11-27 Last updated: 2020-05-19Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications