Denna handbok för bästa praxis har utvecklats genom projektet “Intellektuell funktionsnedsättning och lika möjligheter till aktivt och långsiktigt deltagande inom idrotten (IDEAL)[1] som har finansierats av Europeiska Unionens program Erasmus+. Projektet har engagerat åtta europeiska samarbetspartners och dess främsta syfte har varit att ta upp problemet med ojämlikhet genom att förbättra kvaliteten på idrottsliga satsningar och strukturer, förbättra möjligheterna för unga människor med intellektuell funktionsnedsättning (IF) samt förbättra deras fysiska och psykiska hälsa. Vår del i projektet har varit att granska samt komplettera de resurser som tränare som är verksamma inom detta område har tillgång till. Denna handbok är resultatet av det arbetet och vi vill gärna framföra vårt tack till alla idrottare och ledare/tränare som har delat med sig av sina erfarenheter och kunskaper.
Besök www.idealproject.org för att lära dig mer om IDEAL-projektet
Hur man använder denna bästa-praxishandbokInnehållet i handboken grundar sig på en övergripande och djupgående granskning av de resurser som för närvarande finns tillgängliga för den här särskilda formen av handledning. Efter att ha gjort omfattande sökningar på webb och i databaser, har över 100 resurser som bl.a. omfattar träningshandböcker, kurser (bl.a. e-lärande), läroböcker, artiklar, webbsidor och informationsbroschyrer kunnat lokaliseras. Var och en av dessa har granskats och information som kan vara till nytta när det gäller att träna idrottare med IF har använts. Vissa resurser har vi inte kunnat ta med eftersom de inte var skrivna på engelska, men de lades till i databasen. Vi har också intervjuat tränare och idrottare med kunskaper om olika idrottsgrenar för att utnyttja deras erfarenheter, exempel och resurser för att ytterligare utvidga dessa idéer om bästa praxis. Därefter har vi placerat dessa förslag i en teoretisk ram för att hjälpa tränarna att generalisera verksamheten i olika sammanhang.
Målgruppen för denna handbok för bästa praxis är tränare som håller på med eller är intresserade av att handleda idrottare med IF – alltifrån gräsrötter till elitnivå. Den kan också komma väl till pass för gymnastiklärare, frivilliga som arbetar med personer med IF, arrangörer eller personer som ordnar med idrotts- och motionstillfällen. Informationen i handboken kan också vara till nytta för föräldrar eller vårdnadshavare till barn/unga personer med IF som vill engagera sig inom idrotten, både som rekreations- och som utvecklingsinriktad verksamhet.
Handboken fokuserar på flera huvudsakliga träningsområden för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.