Samhället står i dag inför stora sociala utmaningar. Det gäller inte minsti utsatta lokalsamhällen – från glesbygder till marginaliserade förorter. En växelverkan mellan globalisering, ojämlikhet, segregation, exkluderingoch miljöhot samt omvandlingen av välfärdspolitiken har lett till attsamhällsarbete – community work – blivit aktuellt inom allt fler samhällssektorer.
Samhällsarbete handlar om att analysera och hantera sociala behovoch problem som inte är möjliga att åtgärda genom individfokuseradeutrednings- och behandlingsmetoder. Syftena kan variera från förebyggandearbete till att öka möjligheter till gemenskap, integration, socialtinriktad samhällsplanering eller kollektiv empowerment. I uppgifternaingår att förhindra processer som bidrar till social exkludering, ojämlikhetoch ohållbar utveckling.
I boken medverkar 17 författare från olika discipliner och verksamhetsfält.Tillsammans belyser de såväl teori som praktik, allt ifrån traditionelltsamhällsarbete till nya emergerande arbetssätt bortom välfärdsstatenskärnverksamheter.
Samhällsarbete vänder sig till studenter inom social- och samhällsvetenskapligaämnen och till praktiskt verksamma såsom socionomer, föreningsaktivaoch rörelseaktivister. Men framför allt vänder den sig till alla somär intresserade av att arbeta för ett socialt hållbart samhälle.