Projektet IndustriHampa-X har syftat till att initiera odling och förädling av industrihampa i Gävleborgs län under 2005 och 2006. Projektet har utgjort ett första steg i en utveckling som på sikt syftar till att vända den negativa trenden inom lantbruket och bidra till en ökad optimism, en ökad självförsörjningsgrad av råvaror och energi samt en ökad lokal förädling av och avsättning för lantbrukets produkter. Hampan är endast en gröda bland många som bedöms få stor efterfrågan i framtiden och som bör ingå i växtföljden i framtidens jordbruk, antingen det är konventionellt eller ekologiskt.
Under 2005 odlades hampa på totalt 58 ha i Gävleborgs län. Ca 12 ha har odlats med fröhampa medan resten har odlats med fiber-/energihampa. Under 2006 har totalt ca 43 ha odlats varav 16 ha med fröhampa.
För odlingsåret 2005 samarbetade projektet med Råsjö torv/SÅBI. Genom detta samarbete kunde den ekonomiska risken för lantbrukarna minimeras och därmed ge dem en möjlighet att på ett smidigt sätt odla och på nära håll bekanta sig med hampan. Arrangemanget innebar även att lantbrukaren fick fritt utsäde, ett köpekontrakt för att kunna bli berättigad till gårdsstödet samt, inte minst, att få skörden bärgad.
Skördearbetet blev starkt försenat på grund av den snörika och långa vintern, vilket gjorde att utfallet blev sämre än förväntat. På större arealer (> 3 ha) blev skörden ca 4 ton per ha, medan den på mindre fält kunde variera kraftigt, från 0.7 till 5.8 ton per ha. Förseningen av skörden gjorde även att det mesta av den odlade hamparealen tråkigt nog hamnade i träda under 2006.
Skörd av fröhampa genomfördes enligt planerna i slutet av september 2005 och blev mycket lyckosam med mer än 1 ton torkade frön per ha. Försök med utfodring av bl a mjölkkor visar preliminärt att hampfrökakan mycket väl kan ersätta t ex sojamjöl som kraftfoder.
Fiberberedningsförsök har genomförts eller är på väg att genomföras med stjälkar som skördats vid olika tidpunkter under hösten 2005. Avsikten har varit att visa om det finns möjligheter att förenkla skördearbetet och hanteringen av stjälkarna så att den traditionella rötningen på fälten kan undvikas och ersättas av ett optimalt val av skördetidpunkt samt införande av artificiell torkning.
Hampan som energigröda har ännu inte utvärderats i stor skala med det skördade materialet som tagits on hand av Neova (f d Råsjö torv/SÅBI). Däremot har laboratorietester enligt gängse standarder på området genomförts. Dessa visar att hampan i allt väsentligt är ett mycket bra bränsle som i olika former och utföranden skulle kunna ingå i lokalproducerade bränslen lämpliga för allt från pelletpannor i villor till större system där typiskt ett närvärmeverk skulle kunna vara mottagare av bränslet i lämplig form.
Projektet har även försökt att få ett grepp om vilka befintliga industrier som skulle kunna bli mottagare och förädlare av hampans olika råvaror men även av andra grödor som kan finna sig väl tillrätta i en växtföljd där hampan ingår. Den mest intressanta tillämpningen vore antagligen olika former av isolermaterial för byggindustrin. Odling av oljeväxter har även kommit i ropet på senare tid och är kanske främst relaterad till möjligheterna att ersätta fossilt dieselbränsle med rapsmetylester eller t o m ren rapsolja utan omförestring. Lämpliga siloanläggningar att utgå ifrån finns i både Österfärnebo och Kungsgården.
Projektet har även inhämtat kunskaper och erfarenheter från andra projekt och verksamheter i Sverige och utomlands. Dessa kontakter är mycket värdefulla inför fortsättningen av de olika aktiviteter som planeras på hampområdet under kommande år.
Glädjande nog har samhällsutvecklingen i stort vid upprepade tillfällen bara under det gångna året visat att de strävanden som projektet IndustriHampa-X ger uttryck för i allt väsentligt ligger rätt i tiden. Förhoppningen är därför att ett antal av länets nyckelaktörer inom energi, restproduktshantering, fiberindustri mm tillsammans med länets lantbrukare ska kunna finna hållbara lösningar på de utvecklingsmöjligheter som står till buds. Detta kommer med nödvändighet att handla om att verka för ökad småskalighet och ökad grad av lokal förädling och försäljning av lantbruksrelaterade produkter och tjänster till det omgivande samhället. Denna utveckling kommer även att understödjas av de skeenden som står för dörren med bl a höjda energipriser och minskande tillgång på fossila råvaror.
ITB , 2006. , p. 28
industrihampa, vegetabilisk olja, energi, fiber, gödning, odlingsteknik, produktförädling