Att arbeta i högskolan: utmaningar och möjligheter
2006 (Swedish)Book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]
Under de närmaste åren kommer ett betydande antal nya lärare av olika kategorier att behöva rekryteras till högskolor och universitet. Genom ett ökat antal studenter, en strävan att rekrytera studenter ur ett mångfaldsperspektiv samt kvalitativt bättre kunskaper om vad lärande och kunskapsbildning är, blir det allt viktigare att lärare och doktorander får en bra yrkesintroduktion i högskolan och får möjlighet att lyckas väl i sin professionella yrkesutveckling.
I boken problematiseras såväl högskolornas uppdrag som förutsättningarna för högskolelärares arbete. Det innebär bl.a. att undervisningen i högskolan diskuteras, att exempel visas och att vägledning ges i fråga om t.ex. föreläsningar, seminarier, handledning, distansutbildning och värderingar. Boken behandlar även högskolelärares utvecklings- och karriärmöjligheter inklusive en diskussion om dokumentation av meriter.
Författarna vänder sig främst till relativt nyblivna lärare och doktorander inom högskolan, men även mer erfarna lärare har nytta av boken. Att arbeta i högskolan – utmaningar och möjligheter är därmed lämplig som litteratur vid högskolepedagogiska och högskoledidaktiska utbildningar. Men den är också angelägen läsning för högskolelärare som i grupp eller på egen hand vill utveckla sin yrkeskompetens eller bättre förstå högskolan som system.
Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur , 2006. , p. 192
Keywords [sv]
högre utbildning, högskolepedagogik, didaktik, högskolelärare, lärande, kompetens, kunskap, kunnande, studentinflytande, meritportfölj, utvärdering, kursvärdering, kvalitetssäkring, studentinflytande, undervisning
National Category
Pedagogy Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-2224ISBN: 91-44-03668-X (print)OAI: oai:DiVA.org:hig-2224DiVA, id: diva2:118886
Note
Boken är lämplig i högskolepedagogiska utbildningar
2008-06-162008-06-162018-03-13Bibliographically approved