Boken innehåller ”didaktiska berättelser” från hela skolans fält, dvs. från förskolans yngsta barn till lärarutbildningens nyblivna lärare. Två av artiklarna handlar dessutom om fortbildningsprojekt som omfattar yrkesverksamma lärare. Boken vill ge exempel på att det finns möjligheter till gemensamma analyser och samarbete mellan lärare oavsett elevålder och skolform. De för alla lärare gemensamma perspektiven är många och omfattande.
Boken är resultatet av ett lagarbete. Författarna har arbetat utifrån ett gemensamt teoretiskt perspektiv – med socialkonstruktionistisk och delvis postmodernistisk prägel – ett perspektiv som presenteras av Gerd B Arfwedson i bokens avslutande kapitel.
Boken vänder sig till blivande och yrkesverksamma lärare, som vill pröva på samarbete och diskussioner över gränser inom såväl skola som lärarutbildning. Den är användbar i både lärarutbildning och fortsatt utbildning. Bokens bidrag grundar sig på författarnas självupplevda didaktiska problem samtidigt som den är skriven utifrån en gemensam syn på didaktiska teorier, vilket gör den till något nytt i litteraturen om skola och lärarutbildning.