Länsarbetsnämnden i Norrbottens län har mot bakgrund av resultatet av utvärderingen av projektet Jämvägens tredje R beslutat om genomförande av ytterligare ett brytprojekt,
Anamma Jäm. Det uppföljande projektet har haft i uppgift att bana vägen för mainstreaming av AMSs jämställdhetspolicy genom att ägna kontorschefernas särskild uppmärksamhet, vilket innebar att medelst särskild utbildning ge dem möjlighet att upptäcka att jämställdhetsperspektivet gav nya möjligheter åt det lokala ledningsarbetet.
I denna rapport redovisas projektarbetet och en utvärdering av projektarbetet omfattande tre perspektiv. För det första redovisas ett försök att avläsa förändring hos cheferna orsakad av projektet (delundersökningen »Hemläxa«). Resultatet är att en viss förändring kan konstateras, men att spridningen mellan cheferna är stor.
För det andra innehåller rapporten en beskrivning av hur ett urval chefer själva beskriver sin personliga utveckling ifråga om inställning till jämställdhet (delundersökningen »Backspegel«). Några chefer uppfattar inte att de förändrats alls, medan andra beskriver de olika influenserna när det gäller deras inställning till jämställdhet. Som resultat anges att det hos många saknas innehåll och substans i definitionen av jämställdhet.
För det tredje har den eventuella förändringen hos cheferna mätts genom sådant som de anställda på kontoret har kunnat upptäcka (delundersökningen »Övriga anställdas utveckling«). Här har två enkäter med kontorens anställda genomförts och skillnaderna mellan bedömningarna vid de två frågetillfällena kan sägas utgöra resultatet av förändringsarbetet. Resultatet är bitvis spretigt, men det finns exempel på att positiva effekter kan avläsas. Cheferna upplevs ha blivit mer positiva till projekt av typen top—down, och de har blivit mer positiva till att statsmakten driver på för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden.