Systemanalys av energiutnyttjande från avfall - utvärdering av energi, miljö och ekonomi: Fallstudie - StockholmShow others and affiliations
1999 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
I en systemanalys har energimässiga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser av olika system förhantering av kommunalt avfall i Stockholm studerats. I systemanalysen har olika kombinationer avförbränning, materialåtervinning av utsorterad plast och kartong, och biologisk behandling (rötning) avutsorterat lättnedbrytbart organiskt avfall studerats och även jämförts med deponering. I studien har endatormodell baserad på livscykelanalysmetodik (ORWARE) använts. Följande parametrar har använts för att utvärdera olika lösningar: förbrukning av energiråvaror, växthuseffekt, försurning, övergödning, bildning avmarknära ozon, tungmetallflöden, företagsekonomi och samhällsekonomi (samhällsekonomi innebär enhopviktning av företagsekonomi och miljöekonomi).
Studien visar att minskad deponering till förmån för ett ökat utnyttjande av energi och material i avfall ärpositivt från såväl miljömässig och energimässig synpunkt som samhällsekonomisk synpunkt. Detta beror framför allt på att valet av behandlingsmetod har en påverkan utanför avfallssystemet på framställning avfjärrvärme, elektricitet, fordonsbränsle, plast, kartong och gödselmedel. Denna slutsats innebär att deponeringav energiinnehållande avfall ska undvikas i största möjliga utsträckning, p.g.a. det låga energi- och materialutnyttjandet och den miljöpåverkan som erhålls vid deponering.
Förbränning bör utgöra en bas i Stockholms avfallssystem. Det är också gynnsamt ur mångaenergimässiga, miljömässiga och ekonomiska aspekter att ta emot avfall från en vidare region – i synnerhet avfall som annars skulle deponeras. Då avfallet väl är insamlat har även längre regionala transporter liten betydelse, under förutsättning att transporterna genomförs på ett effektivt sätt.
Vid jämförelse mellan materialåtervinning och förbränning, samt mellan biologisk behandling och förbränning, har inga entydiga slutsatser kunnat dras vad gäller miljöpåverkan. Det finns fördelar och nackdelar med alla metoder.
- Materialåtervinning av plast är samhällsekonomiskt jämförbar med förbränning och ger mindre miljöpåverkan och lägre energiförbrukning – detta under förutsättning att den återvunna plasten ersätter jungfrulig plast.
- Materialåtervinning av kartong är samhällsekonomiskt och energimässigt jämförbar med förbränning, men har både miljömässiga fördelar och miljömässiga nackdelar.
- Rötning av lättnedbrytbart organiskt avfall ger en högre samhällsekonomisk kostnad än förbränning ochhar både fördelar och nackdelar vad gäller miljöpåverkan. Det energimässiga resultatet beror på hur rötgasen används.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: IVL Svenska miljöinstitutet , 1999. , p. 203
Series
IVL rapport ; B 1381
National Category
Energy Engineering
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-28242Libris ID: 3229225OAI: oai:DiVA.org:hig-28242DiVA, id: diva2:1254862
Projects
Systemanalys av energiutnyttjande från avfall – utvärdering av energi, miljö och ekonomi
Funder
Swedish Energy Agency, P10544-12018-10-102018-10-102020-01-13Bibliographically approved