Angular är ett JavaScript-ramverk för klientrenderade dynamiska webbsidor. Angular har en valfri serverrenderingsfunktionalitet kallat Angular Universal. Angular Universal marknadsförs som en teknik för att förbättra prestanda på klientenheter med svag hårdvara. En Google Web Developers-artikel från 2019 varnar dock för att denna typ av serverrendering är dåligt optimerad och i värsta fall kan resultera i fördubblat renderingsarbete.
I dagsläget står molntjänster för en växande energiförbrukning som inte kan tillfredsställas med förnybara resurser. En applikations systemresursförbrukning påverkar hårdvarans energiförbrukning – något som kan förvärras av dåligt optimerad mjukvara. Därför utförs en jämförande undersökning av hur Angulars standard klientrendering och Angulars Universal-rendering påverkar samma applikations systemresurskonsumtion. Detta görs genom skapandet av resursprofiler. Datat till resursprofilerna samlas in genom belastningstester med webbläsare som fjärrstyrs via Selenium WebDriver. Till skillnad från traditionella belastningstestsverktyg tillåter denna teknik belastning av API, webbserver, och webbläsare vid användning av klientrenderade webbsidor. Dessutom undersöks dataserialisering som optimeringsmetod för Angular Universal.
Undersökningen resulterar i resursprofiler som beskriver applikationens systemresursförbrukning med de tre renderingsteknikerna, i två olika webbläsare. Av dessa framgår att Angular Universal ger en allmänt ökad nätverksöverföring och förbrukning av CPU-tid, jämfört med vanlig klientrendering. Det framgår även att Angular Universals systemresursförbrukning kan minskas med dataserialisering, men ej så pass att det understiger resursförbrukningen hos en standard klientrenderad applikation.