Abstract
I min utbildning till förskollärare vaknade intresset för inskolning och ankytning i förskolan. med inskolningen i förskolan. Hur pedagogerna arbetar med inskolningen i förskolan när de minsta barnen kommer för inskolning i förskolan. Ämnet är viktigt att undersöka närmare, få mer kunskaper om hur det fungerar i praktiken med inskolningar ute på förskolorna.
Unersökningen är utförd som en enkätstudie där respondenterna är förskollärare. Undersökningen är i ett syfte att öka kunskapen om pedagogernas uppfattning om inskolningar och deras arbetssätt i förskolan samt hur det berör vardagen och pedagogernas arbete på förskolan.
Inskolning är en procedur som också berör många barn och föräldrar när de börjar i förskolan. anknytning är ett begrepp som ofta används när det handlar om inskolning i förskolan och som har stor betydelse för barnsa utveckling och lärande. Det kräver mycket kunskap om anknytning av pedagogerna i förskolan.
Som teoretisk utgångspunkt har jag introducerat litteratur av John Bowlbys teori om anknytning samt Gunilla niss, Anna Karin Söderström, Anders Broberg och Malin Brobergs teorier om anknytning, separation och inskolning. Tidigare forskning av Mia Thorell och Maria Simonssons teorier om anknytning och inskolning hos små barn.
Undersökningen gjordes på 4 olika förskolor i min hemkommun enligt gällande praxis. enkäter med öppna frågor lämnades ut till 20 pedagoger som arbetade där.
Resultatet visar hur pedagogerna arbetar med inskolningar och ankytning för att få både föräldrar och barn trygga och att få dem att trivas på förskolan. Förskolorna praktiserar både den korta och den längre traditionella inskolningen och en beskrivning av de olika modellerna följer i resultatdelen.
Nyckelord
Anknytning, föräldrakontakt, förskollärare, inskolning, trygghet, separation.
Engelsk titel
Introduction to preschool
2022. , p. 23