Skolämnet Teknik har funnits i den svenska grundskolan ett tjugotal år i någon form och ett tiotal år som eget ämne. Likväl visar ett flertal undersökningar att teknikämnet inte alls fått den plats och aktning som det rimligen förtjänar, dels ur ett samhällsperspektiv och dels ur läroplansperspektiv. Detta är på sikt skadligt för landets välfärd och orsakerna förtjänar att uppmärksammas.
Intresset för teknik som skolämne och karriärväg är mycket lågt idag. Om denna trend fortsätter kommer landet att utarmas på kvalificerad teknisk arbetskraft och därmed försätta landets teknikintensiva industri i ett långsiktigt dilemma. Utan tillgång till kvalificerad teknisk arbetskraft finns det ingen utvecklingspotential i företagen och därmed inte heller någon framtid. Tanken på utflyttning ligger således nära till hands.
Vi kan inte stillatigande konstatera att förutsättningarna till välstånd i landet försvinner. Vi måste i alla fall förstå orsakerna! Vid Högskolan i Gävle har en mångvetenskaplig didaktisk förstudie av hinder och möjligheter för lärare och skolledare att ge teknikämnet en betydande roll i grundskolan påbörjats. I första hand kommer Gävleregionens grundskolor att vara studieobjekt. Om det visar sig att Gävleregionens grundskolor är signifikativa för landet i övrigt genom jämförelser med tidigare utförda nationella undersökningar, så kan dessa skolor utnyttjas för djupdykning/forskning i identifierade problemområden utifrån ett didaktiskt perspektiv.
Förstudiens upplägg är av kvantitativ/statistisk karaktär i form av en stor enkätundersökning. Ungefär 100 frågor ingår i enkäten och målet är att c:a 1000 aktiva tekniklärare i regionens grundskolor skall deltaga i undersökningen. Härmed förutsätts att nationell signifikans uppnås i resultaten. Upplägget beaktar såväl genusaspekter som etniska aspekter på problematiken. Förstudien finansieras huvudsakligen av en privat fond med viss anknytning till Sandvik AB.
Resultatet av förundersökningen och fortsatt teknikdidaktisk forskning skall påverka lärarutbildningen nationellt.
En presentation av bakgrund/syfte, upplägg, resultat och slutsatser ges vid konferensen.