Introduktion: Vi har alla fötts och kommer alla att dö. Döden är en ofrånkomlig del av livet som kan medföra betydande lidande för både den döende och dess nära. I palliativ vård skiftar fokus från att förlänga livet till att optimera livskvaliteten och välbefinnandet under sista tiden i livet. Varje individ har unika behov som förändras över tid där sjuksköterskan har en viktig funktion att tillgodose dessa. En välfungerande vårdrelation, präglad av förtroende och öppen kommunikation är avgörande för att få förståelse för patientens upplevelser under livets slutskede samt skapa en miljö som främjar en värdig död. Syfte: Att beskriva vuxna personers upplevelser i livets slutskede. Metod: En beskrivande litteraturstudie baserad på tolv kvalitativa artiklar.
Huvudresultat: I studien framkom tre huvudteman med respektive underkategorier. Personerna upplevde att prioriteringar i livet förändrats, att kommunikationen med närstående samt vårdpersonal om den kommande döden var utmanade, samt att oavsett religiös övertygelse, fick existentiella och andliga frågor en större betydelse.
Slutsats: I livets slutskede är upplevelser högst individuellt, men tydliga gemensamma insikter framträder. Återkommande finns önskan att aktivt delta i planeringen av den kommande döden, ångest över hur ens närstående påverkas, rädslan för onödigt lidande samt ett starkt kontrollbehov över dödens tidpunkt. I sista tiden av livet blir relationer med familj och närstående särskilt betydelsefulla, småsaker omvärderas. Denna forskning fördjupar vår förståelse av vuxnas upplevelser i livets slutskede och kan vägleda till förbättringar i vård och stöd under denna fas.