Produktion av RME i Hedesunda: En förstudie
2009 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Möjligheterna att förlägga en mindre tillverkningsenhet för biodiesel eller rapsmetylester (RME) i Hedesunda har studerats. En länsöverskridande enkät har skickats till alla registrerade lantbruk som ligger inom 50 km från Hedesunda. Enkäten har pejlat vilka olika typer av produktionsinriktningar som bedrivs, vilka resurser som finns tillgängliga i form av maskiner, torkar och lagringsutrymmen, samt till sist även vilket intresse som finns för oljeväxtodling och förädling av frö till bl a RME. Av de ca 1 400 utskick som gjordes inkom ca 180 svar. Enkätsvaren visar att det finns ett tillräckligt intresse, att arealerna räcker till och även att de nödvändiga maskinella resurserna och lagringsmöjligheterna är på plats. Däremot är intresset förhållande lågt hos lantbrukarna för att själva medverka i förädlingen från frö till rapsolja och sedan till RME.
För att se hur storleken på en eventuell anläggning kan påverka lönsamheten har tre olika koncept för RME-tillverkning jämförts. För att tillverka ca 1 000 m3 RME per år behövs odling på ca 1 500 ha i det aktuella området. Norrköpingsföretaget Ageratec tillverkar en i hög grad automatiserad processor som kan tillverka dessa kvantiteter per år. Ett mindre investeringstungt alternativ är en halvautomatisk processor från EuroFuelTech i Storbritannien vilken kan tillverka 400 liter på ca 1.5 timmar. Den kan förväntas producera ca 500 m3 per år. Till sist har ett mycket enkelt och manuellt alternativ valts som innebär att omförestringen görs vid rumstemperatur och med hjälp av billiga och lättillgängliga komponenter såsom tankar och pumpar. Detta alternativ kan med en förhållandevis liten arbetsinsats ge runt 250 m3 per år. Alla tre alternativen är lönsamma enligt den utgångskalkyl som gjorts enligt nettonuvärdesmetoden för rimliga ingångsvärden på olika parametrar såsom fröpris, oljehalter, priser på RME, frökaka och glycerol, etc. Det behövs dock inte så särskilt stora avvikelser för att lönsamheten ska försvinna. Den allra viktigaste faktorn är fröpriset som utgör ca 90 % av de totala kostnaderna för RME-tillverkningen. Försäljningspriset på både RME och frökaka är avgörande för lönsamheten.
Även ett flertal faktorer i omvärlden påverkar lönsamheten för småskalig RME-produktion. Priset på vanlig diesel har i allmänhet varit lägre än RME-priset under flera år. Därtill kommer att skattesystemet medger återbetalning av större delen av koldioxidskatten för lantbrukare och andra yrkesmässiga bränsleanvändare. Det finns därför inget incitament att själva använda den RME som eventuellt produceras. För att det ska kännas angeläget att odla raps och tillverka RME krävs att bränslepriserna är mer likartade.
En annan mycket viktig omständighet som bestämmer det pris som går att sätta på biodieseln är möjligheterna att få avsättning för frökakan och till ett pris som är rimligt. Om man inte kan finna en lösning på detta så går det knappast att få lönsamhet för småskalig RME-tillverkning för bränsleändamål. För andra produkter än bränsle, t ex lösningsmedel till färger och lacker, kan det finnas en gynnsammare prisbild för RME och andra metylestrar.
Ett samarbete mellan Gefleortens Mejeriförening och de oljeväxtodlare som finns i samma geografiska område skulle kunna ge en bra grund för att få avsättning för såväl RME som frökaka. Detta har dock inte närmare utretts inom ramen för denna förstudie.
Place, publisher, year, edition, pages
Gävle: Högskolan i Gävle , 2009. , p. 32
Keywords [sv]
RME, rapsmetylester, FAME, vegetabilisk olja, raps, rybs, produktionsutrustning, biodiesel, bränsle, nuvärdeanalys, frökaka
National Category
Agricultural Science
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-5701OAI: oai:DiVA.org:hig-5701DiVA, id: diva2:273022
Projects
Produktion av RME i Hedesunda - En förstudie2009-11-032009-10-192018-03-13Bibliographically approved