Attityder bland pedagoger till samverkan och samarbete
1996 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrunden till valet av ämne har haft att göra med att jag tror att attityderna till samverkan och samarbete har stor och avgörande roll för förnyelsen av och initiativtagandet till skolans utveckling.
Mitt syfte och min frågeställning har varit att belysa attityder, mellan pedagoger för barn i 6-årsåldern till 12-årsåldern, till samverkan och samarbete och genom analyser av svaren få ett dokumenterat attitydkompendium. Detta skulle då kunna vara grunden för att skapa bra förutsättningar för samverkanslösningar i skolans värld. Dessutom har det också varit intressant att se vilka möjliga samverkanskonstellationer det finns samt att se vilka som fungerar bättre och vilka som fungerar sämre. Som metod har jag använt mig av en enkät som delats ut till förskollärare, fritidspedagoger och lärare på fyra olika skolor.
Då jag endast fått tillbaka 1/5 av svaren från undersökningsgruppen så har jag inte kunnat besvara min huvudfråga om attityder bland pedagoger. Däremot har jag ur ett socialpsykologiskt perspektiv kunnat göra antaganden och därigenom konstatera eventuella och tänkbara orsaker som påverkar olika attityder. Jag har i undersökningen kunnat konstatera att det finns många olika samverkanskonstellationer där temaarbete var något som de svarande tyckte fungerat bra. Medan samverkan mellan olika arbetsenheter var en samverkan som fungerat sämre.
Place, publisher, year, edition, pages
1996. , p. 35
Keywords [sv]
religionsdidaktik, religionspedagogik, skolforskning, samverkan, samarbete, åldersintegrering, didaktisk förnyelse, skolutveckling, integrerat arbetssätt, samverkansformer, samarbetsformer, temaarbete
National Category
Humanities Religious Studies Religious Studies Religious Studies Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-7262OAI: oai:DiVA.org:hig-7262DiVA, id: diva2:331255
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
Note
Examensarbete på Grundskollärarlinjen med inr mot åk 1-7 vt 1996.
2011-07-152010-07-222010-07-24Bibliographically approved