Sammanfattning
Biltillverkaren Toyota anses vara ett av världens effektivaste företag och beskrivs som en framgångssaga.Toyotas framgångar har lett till att många företag och organisationer inom olika branscher försökt lära av Toyota och deras sätt att bedriva sin verksamhet med syfte att nå liknande framgångar som Toyota way gett Toyota. Detta har vanligtvis skett under begreppet Lean. Lean som begrepp myntades och spreds av forskare i USA. Undersökningar av resultatet av de Lean införanden som gjorts i olika företag och organisationer visar att mycket få lyckas.
Syfte
Reflektera över motsättningar och överensstämmelser av olika beskrivningar av Toyota Way och Lean, samt 2. reflektera över varför få lyckas med Lean.
Resultat
en viktig faktor bakom den höga andelen misslyckade Lean införanden är att Toyota way är ett tvåfaldigt system medan Lean, som införs med syfte att nå framgångar liknande de Toyota uppnått, oftast införs som ett enfaldigt system. För att fungera behöver Lean samma tvåfaldighet som Toyota way annars uppnås bara något som kan benämnas ”bluff Lean”.
Diskussion
Är lösningen på nuvarande problem med den låga andelen framgångsrika Lean införanden att lära om och då från primärkällan Toyota.
Finns det behov att skapa svenska Leanbegrepp?
Är många Leankonsulter ett hot mot framgångsrikt införande av Lean?
Vad lärs ut om Lean på svenska lärosäten, den tvåfaldiga eller den enfaldiga ”Lean modellen”?
Är erfarenheterna från TWI och insikten från The European Productivity Agency’s Report of the Rome Conference 1958, om att överordnat allt annat är produktivitet en fråga om inställning, glömda i västvärlden?
2012.