Lek och lärande: En studie om hur lärare i förskolan och skolan uttrycker sig om lek och lärande som en resurs och hjälpmedel i undervisningen
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med detta arbete har varit att undersöka hur lärare i förskola och skolans tidigare år förhåller sig till lek och lärande. Jag vill också undersöka om hur de uttrycker sig och resonerar kring lek och lärande som en resurs och ett redskap i undervisningen och samlingarna. Jag vill även se om lärarnas förhållningsätt till lek och lärande skiljer sig åt i de olika yrkesgrupperna förskola och skola. Jag gjorde en kvalitativ intervjustudie med lärarna i förskolan och skolan.
Forskning säger att lek är en naturlig del i barnens liv och att de genom lek för bearbeta det de har lärt sig. De kan också genom leken få ett ökat självförtroende och de kan genom leken ”prova på” det som kan vara svårt och öva utan att de känner att det blir fel. Jag har under en längre tid funderat över hur skillnaderna är mellan förskola och skola är i förhållandet till lek och lärande.
För att få reda på hur lärarna inom förskolan och skolan förhåller sig till och uttrycker sig kring lek och lärande har jag använt mig av intervjuer. Jag har intervjuat fyra lärare, två inom förskolan och två i skolan. Resultatet av undersökningen visade att lärarna är eniga om att leken har en stor betydelse för barnen, men att användningen av lek som en resurs skiljer sig åt i förskolan och skolan.
Place, publisher, year, edition, pages
2013. , p. 26
Keywords [sv]
förhållningssätt, förskola, förskollärare, lek, lärande, lärare, skola och styrdokument
National Category
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-19115Archive number: UV1:25/2013OAI: oai:DiVA.org:hig-19115DiVA, id: diva2:795998
Subject / course
Curriculum studies
Educational program
Study Programme in Education för the Primary School
Presentation
2013-08-24, Gävle, 10:18 (Swedish)
Supervisors
Examiners
2015-03-252015-03-172015-03-25Bibliographically approved