Tre förskollärares och tre barnskötares röster om hur de uttrycker sin kompetens gällande litteracitet i förskolan: "Litteracitet - är det litteratur?"
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Studiens syfte är att undersöka barnskötare kontra förskollärares kännedom om begreppet litteracitet samt hur de arbetar med det. Litteracitet handlar om barns läs- och skrivaktiviteter vilket enligt Björklund (2008) bör ske i samspel med andra för att bli meningsfullt.
Metoden som används är intervjuer med tre barnskötare och tre förskollärare, där frågor ställs med hjälp av en intervjuguide. I bearbetningen av samtalen har svaren kategoriserats för att synliggöra hur barnskötarna och förskollärarna uttrycker sin kompetens i verksamheten.
Det synliggörs i examensarbetet att det stora engagemanget finns hos samtliga pedagoger angående hur de uppfattar samt arbetar med litteracitet i förskolan. Utifrån pedagogernas svar tolkas att de i samspel med barnen uppmärksammar barnens nyfikenhet kring symboler, tecken samt skriftspråk vilket benämns som skrivaktiviteter. Resultat visar på likheter men även skillnader mellan barnskötare och förskollärare i sitt arbetssätt, tankar samt kunskap om begreppet litteracitet. De skillnader som synliggörs är att förskollärarna uttrycker sig mer akademiskt utifrån styrdokumenten och vikten av arbetet, medan barnskötarna uttrycker mer användandet av verktyg och läromedel.
Place, publisher, year, edition, pages
2014. , p. 37
Keywords [sv]
artefakter, barnskötare, förskollärare, kommunikation, lek, litteracitet, lärplatta, läs- och skrivutveckling, skriftspråk, symboler
National Category
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hig:diva-19210Archive number: UV1:56/2014OAI: oai:DiVA.org:hig-19210DiVA, id: diva2:805898
Subject / course
Curriculum studies
Educational program
Preschool Teacher Education Programme
Presentation
2015-01-15, Högskolan i Gävle, Kungsbäcksvägen 47, Gävle, 11:00 (Swedish)
Supervisors
Examiners
2015-04-242015-04-162015-04-24Bibliographically approved