Bakgrund: I Sverige lider idag uppskattningsvis 20-40 % av befolkningen av någon form av psykisk ohälsa. En person med psykisk ohälsa hamnar ofta i ett svårt lidande som även kan orsaka lidande för anhöriga. Anhöriga som står närmast en person med psykisk ohälsa är ofta betydelsefulla vilket innebär att de anhöriga kan få offra mycket av sina egna liv för att kunna ta hand om personen med psykisk ohälsa.
Syfte: Syftet med litteraturstudien var att beskriva anhörigas upplevelser av att leva med en person med psykisk ohälsa samt hur de hanterade situationen. Presentera de valda artiklarnas urvalsmetod.
Metod: Denna litteraturstudie har en deskriptiv design, innehållande elva vetenskapliga artiklar där alla är av kvalitativ ansats.
Resultat: Fem teman identifierades, fyra teman beskriver hur anhöriga påverkades av att leva med en person med psykisk ohälsa: Påverkan på välbefinnandet hos anhöriga, Påverkan på relationen till personen med psykisk ohälsa, Påverkan på det sociala livet och familjerelationen, Påverkan på ekonomin. Ett tema beskriver hanteringsstrategier för anhöriga: Behov av hanteringsstrategier i vardagen.
Slutsats: Föreliggande litteraturstudie har kommit fram till att många anhöriga inte tvekade på att ta hand om personen som drabbats av psykisk ohälsa även fast det innebar att anhöriga fick ge upp sina egna liv. Anhöriga blev många gånger överbeskyddade och osäkra i relationen till personen med psykisk ohälsa. För att hantera vardagen med personen med psykisk ohälsa använde anhöriga ofta individuella hanteringsstrategier för att inte förlora kontrollen över deras egna liv.